RIPTUNES – RIPTUNES

Artiest info
Website
facebook
Label: Starman Records

‘Riptunes’ is de naam van een nieuwe vijfkoppige Belgische groep die opgebouwd werd rond acteur en zanger Luc Dufourmont en muzikant-componist en gitarist Wouter Spaens die beiden ook muzikaal actief zijn als leden van de punk- en rockgroep ‘IDIOTS’. De andere bandleden van ‘Riptunes’ zijn pianist-accordeonist Gunter Callewaert, drummer Ruben Vanhoutte en cellist Frans Grapperhaus, de levenspartner van Maaike Cafmeijer.

Frontman Luc Dufourmont kennen we wellicht nog het best als acteur in de televisieseries ‘Bevergem’, ‘Callboys’ en de momenteel op TV te bekijken serie ‘Chantal’ met Maaike Cafmeyer in de hoofdrol. Muzikaal was hij van 1989 tot 1997 actief als leadzanger bij de West-Vlaamse rockgroep ‘Ugly Papas’ en daarna speelde hij ook bij de folk-en punkband ‘Two Russian Cowboys’ waarmee hij momenteel nog altijd optreedt met gitarist Hugo Bourgeois en bassist Dirk Descamps.

Pieterjan Maertens werd gevraagd om als producer op te treden voor het debuutalbum van deze nieuwe groep, een plaat die ze gemakshalve gewoonweg “Riptunes” hebben genoemd en waarvoor ze negen zelfgeschreven nummers hebben opgenomen. De titels van deze songs zijn stuk voor stuk vrouwennamen: “Maurene”, “Clementine”, “Sheila”, “Elodie”, “Sue”, “Martha”, “Janine”, “Norma” en “Grace”. Zeven van deze liedjes kunt u exclusief beluisteren in de 25 minuten durende video die we aan deze recensie hebben toegevoegd met een registratie van een live gespeelde opnamesessie waarin alleen de liedjes “Janine” en het geheel instrumentale “Norma” nog ontbreken.

Vocaal doet deze muziek ons denken aan de sound van ‘Blue Blot’, de groep van de ons in 1996 veel te vroeg ontvallen singer-songwriter Luc Renneboog die optrad onder de naam Luke Walter Jr. Muzikaal kunnen we hun werk onderbrengen in het goede milieu waar ook bands als ‘Tindersticks’, ‘The Slow Show’, ‘Willard Grand Conspiracy’ en ‘Cousteau’ zich thuisvoelen. ‘Verrassend mooi en bijzonder sfeervol’ is een passende samenvatting van onze beoordeling van deze eerste plaat van ‘Riptunes’. Het enige wat we betreuren is dat er na amper 30 minuten al een einde komt aan deze negen over vrouwen handelende liedjes. Maar er is ook een goed gevoel van hoop en verlangen dat we niet al te lang zullen moeten wachten op een tweede album van deze nieuwe groep die u deze maand nog een paar keer live kunt gaan bewonderen in België. Zeker doen!

(valsam)